Doelbeleggen

Doelbeleggen wint de laatste jaren aan populariteit. Met doelbeleggen bepaalt u van tevoren het beleggingsdoel dat u wilt halen, waarop u vervolgens uw risico baseert. Doelbeleggen is een effectieve manier om vermogen op te bouwen zonder te veel risico te lopen.

Of doelbeleggen iets voor u is, is afhankelijk van wat voor belegger u bent. In dit artikel gaan we dieper in op doelbeleggen en de welke partijen doelbeleggen aanbieden. 

Alles over doelbeleggen


Wat is doelbeleggen?

Doelbeleggen is een manier van beleggen waarbij u vermogen opbouwt om een bepaald doel te bereiken. U kunt bijvoorbeeld doelbeleggen voor uw pensioen, maar ook voor de studie van uw kinderen of voor een grote reis.

Bij doelbeleggen bepaalt u van tevoren hoe lang u wilt beleggen en vaak ook het vermogensdoel. Aan de hand hiervan kiest u vervolgens waarin u belegt. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fonds met een laag risico en een laag verwacht rendement of voor een fonds met een hoog risico en een hoog verwacht rendement. Op basis van uw doel kunt u het beoogde rendement bepalen.

Waar kunt u doelbeleggen?

U kunt bij veel verschillende financiële dienstverleners doelbeleggen, waaronder bij diverse banken. Vaak heeft u hier alleen een smartphone voor nodig. Doelbeleggen is vooral geschikt voor mensen die hun geld voor langere tijd willen investeren.

ASN doelbeleggen

Zo kunt u kiezen voor doelbeleggen bij ASN. Als u uw geld graag duurzaam investeert, is dit een erg goede keuze. ASN belegt uw geld namelijk niet in olie- en gasbedrijven. Bij ASN doelbeleggen kunt u kiezen uit verschillende beleggingsfondsen met een groter of minder groot risico. Er is dus een ruime keuze. Bij ASN doelbeleggen kunt u bovendien besluiten om een deel van uw inleg te sparen en zo het risico te verkleinen.

SNS doelbeleggen

Ook bij SNS kunt u doelbeleggen in duurzame fondsen. Net zoals bij ASN is het mogelijk om een deel van uw inleg te sparen. SNS doelbeleggen stuurt u bovendien een bericht als u uw beleggingsdoel niet dreigt te halen. Hierdoor kunt u op tijd maatregelen nemen om alsnog het beoogde doel te bereiken.

Een praktijkvoorbeeld

Stel, u wilt vermogen opbouwen voor de studie van uw kind en u begint hiermee net na de geboorte. U heeft dan 18 jaar de tijd om bijvoorbeeld €40.000 op te bouwen. Er zijn twee manieren om dit te bereiken. U kunt eenmalig een bedrag beleggen en dit in 18 jaar laten groeien. Bij gemiddeld 4% netto rendement per jaar, moet u eenmalig €20.000 euro beleggen. Een andere optie is om maandelijks of jaarlijks een bedrag te investeren. Als u bijvoorbeeld jaarlijks €1500 inlegt en hiermee gemiddeld netto 4% rendement per jaar maakt, heeft u na 18 jaar ongeveer €40.000 opgebouwd.

(Beoogd) Rendement

Het rendement dat u nodig heeft om uw doel te bereiken hangt af van de hoogte van het doel en de tijd die u heeft om het doel te bereiken. Aan de hand van uw doel, kunt u dus besluiten om meer of minder risico te nemen. De meeste fondsen bij ASN en SNS bieden een gemiddeld rendement tussen 1 en 6% per jaar.

Risico’s

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen, wanneer er bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat of het minder goed gaat met een bepaalde branche. Dit kan een flinke hap uit uw rendement nemen en tot gevolg hebben dat u uw doel niet of minder snel bereikt.

Om uw doel vervolgens toch te bereiken, kunt u meer geld investeren. Houd er dus altijd rekening mee dat u uw doel niet kunt halen met de vooraf bepaalde inleg. Beleg daarom alleen met geld dat u kunt missen. Een manier om het risico te verkleinen is om uw geld voor langere tijd te investeren. U heeft dan namelijk een minder hoog rendement per jaar nodig om het doel te behalen.

Waarom doelbeleggen?

Doelbeleggen brengt verschillende voordelen met zich mee.

Het eerste voordeel is dat u niet meer risico neemt dan nodig is om uw doel te bereiken. U kunt immers precies bepalen hoeveel rendement u per jaar moet halen om het doel te bereiken, waardoor u geen onnodige risico’s neemt.

Bij verschillende partijen kunt u er bovendien voor kiezen om aan het eind van de looptijd het risico langzaam af te bouwen, zodat u een grotere kans heeft om het doel te halen.

Een ander voordeel is dat u gespreid belegt tegen relatief lage kosten.

Krijg een voorsprong in beleggen

Of u kiest voor doelbeleggen, beleggen in aandelen of beleggen in obligaties: met Beursgenoten heeft u altijd een voorsprong in beleggen. Onze experts houden de beurs nauwlettend in de gaten. Leden van Beursgenoten krijgen dagelijks adviezen van onze experts wat ze met hun aandelen moeten doen: kopen, verkopen of houden?

Vertel mij meer over Beursgenoten


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer