Beleggen in SPAC’s

Een opkomende trend in de beleggingswereld is het beleggen in een SPAC. Met name in Amerika is deze manier van beleggen enorm populair. Wat is een SPAC, wat zijn de risico’s en is het interessant voor u om in te beleggen? We leggen het allemaal uit. 

Alles over beleggen in SPAC's


Wat is een SPAC?

Een SPAC is een Special Purpose Acquisition Company en is een vennootschap zonder operationele werkzaamheden. Een SPAC is opgericht om een ander bedrijf over te nemen met kapitaal dat is verworven via de beursgang. Wanneer u investeert in een SPAC weet u nog niet welk bedrijf het gaat overnemen, het wordt daarom in de beursgangen ook wel een ‘blanco cheque bedrijf’ genoemd. 

Wel is vaak van tevoren bekend in welke branche de SPAC zoekt. Er worden vaak bedrijven overgenomen in de technische sector. Denk aan elektrische auto’s, biotech of fintech. Vooral start-ups in de technische sector zijn interessant voor SPAC’s.

Hoe werkt een SPAC?

Het hoofddoel van een SPAC is een bedrijf vinden dat relatief goedkoop en snel naar de beurs wil. Via aandeelhouders wordt kapitaal vergaard, om vervolgens met dat kapitaal op zoek te gaan naar een bedrijf dat samen wil werken. De SPAC neemt vervolgens het bedrijf over met een minderheidsbelang en het andere bedrijf neemt de beursnotering over. Eenmaal op de beurs kunnen particuliere beleggers aandelen en warrants kopen, vaak voor ongeveer 10 euro.

Termijn van twee jaar

Het doel van een SPAC is om binnen twee jaar met het opgehaalde kapitaal van beleggers een bedrijf over te kopen of te fuseren. Voor het bestaande bedrijf is het ook interessant, omdat zij op deze manier makkelijk op de beurs komen. Wanneer er echter geen bedrijf is gekocht binnen twee jaar, krijgen beleggers het ingelegde geld terug en wordt de SPAC ontbonden.

Iedereen kan een SPAC oprichten, maar uit onderzoek is gebleken dat investeerders het meest vertrouwen op een managementteam dat bestaat uit personen die eerder aan het roer hebben gestaan van succesvolle bedrijven. Onderzoek daarom altijd wie de SPAC heeft opgericht. Wat heeft diegene in het verleden op zakelijk vlak bereikt? Is het een vertrouwde naam? 

Stem van de aandeelhouders van de SPAC

Wanneer er een bedrijf is gevonden om over te nemen, kunnen de aandeelhouders hierover stemmen. Aandeelhouders die de overname niet zien zitten, kunnen de aangekochte aandelen terug verkopen en krijgen de inleg terug. De aandelen van de aandeelhouders die de overname wel zien zitten, worden omgezet in aandelen van het overgenomen bedrijf. De koers van de aandelen is dan afhankelijk van het succes van het overgenomen bedrijf.

Voor- en nadelen van beleggen in SPAC’s

Tot nu toe klinkt het allemaal veelbelovend: u kunt goedkoop aandelen kopen voor een toekomstig bedrijf dat wellicht enorme rendementen maakt. Maar niks is zeker in de wereld van SPAC. Dat maakt het juist risicovol. Want als u investeert in een SPAC, investeert u in eerste instantie in de personen achter de SPAC en niet in een bedrijf. 

Zo zijn er nog een aantal voor- en nadelen:

Nadelen:

  • De termijn van een SPAC om een bedrijf te zoeken is twee jaar. Dat betekent dat uw investering, uw geld, maximaal 24 jaar ‘stil staat’. Met andere beleggingen heeft u meer kans op beweging.
  • Zoals gezegd, weet u niet in welk bedrijf er geïnvesteerd wordt. Mocht de deadline van 24 maanden in zicht komen, dan kunnen de eigenaren van de SPAC er voor kiezen om met een risicovoller bedrijf in zee te gaan.
  • Laat u niet gek maken door de hype rondom SPAC’s. Influencers en bekende personen worden ingezet om de SPAC’s aantrekkelijk te maken om in te investeren. Zorg ervoor dat u investeert in de SPAC waar u vertrouwen in heeft. 
  • Beleggen in een SPAC is niet persé een langetermijnsinvestering. In het verleden is gebleken dat minder dan 30% van de SPAC’s op de lange termijn winstgevend was. 

Voordelen

  • Iedereen kan aandelen van een SPAC kopen. Meestal zijn ze redelijk goedkoop (rond de €10 per aandeel). Wanneer de SPAC geen geschikt bedrijf vindt om mee samen te werken, krijgt u uw inleg terug. 
  • Er wordt veel geïnvesteerd in technische start-ups. Er is dus kans dat u investeert in een nieuwe gigant zoals de nieuwe Tesla of Microsoft.
  • Aandeelhouders beslissen mee over het bedrijf waar de SPAC mee samengaat. Bij akkoord gaat het fusiebedrijf naar de beurs. 


Beleggen in een SPAC iets voor u?

Of SPAC’s in Europa en Nederland net zo’n succes gaan worden als in Amerika, valt nog te bezien. Op dit moment zijn er weinig SPAC’s in Europa. Dat komt mede door andere regelgeving dan in Amerika. In Amerika zijn SPAC’s in elk geval booming: bijna de helft van de beursgangen is een SPAC geweest de afgelopen jaren. 

Maar is het ook iets voor u? Het is in elk geval belangrijk dat u als belegger risico’s durft te nemen. U weet immers niet waar u uiteindelijk in investeert. Volatiliteit is niet vreemd bij SPAC’s. Dat is iets waar u tegen moet kunnen en aandacht aan wilt besteden. Bent u meer het type veilige belegger? Dan past beleggen in een SPAC wellicht minder goed bij u. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer